Poradna Měřiče teploty a vlhkosti


Autor: | Vloženo: 18.12.2012 000 23:58 | Témata: Poradna Měřiče teploty a vlhkosti

Jaká je životnost elektrody a nutnost používat kalibrační roztoky

Jaká je životnost elektrody pokud je omezená, tak jestli časem nebo počtem měření. Lze koupit náhradní elektrodu a za kolik.
Při nutnosti užívat kalibrační roztoky, jejich cena a dostupnost.
Rozsah teplot měřené kapaliny, minimální množství popř. minimální hloubka ponoru

  • DVB-S2

    DVB-S2

    12. února 2013

    Jak poznat (ne)kvalitní pH elektrodu

    Informací není nikdy dost a tak bychom Vám chtěli poskytnout něco málo o tom, jak posoudit kvalitu elektrody, ať už ji budete kupovat od kohokoli.

    Asi první, co by vás mělo na pH elektrodě zajímat, je skladování. Pokud je citlivá membrána pH elektrody z kvalitní skloviny, nevadí ji, když vyschne. Obvyklým znakem horších pH-citlivých membrán totiž bývá, že když vyschnou, dojde k destrukci povrchové vrstvy a elektroda již pak neměří, nebo jen velmi špatně. Lepší elektrody stačí pouze ponořit na určitou dobu (dle návodu) do roztoku a jsou opět plně funkční.

    Druhá věc, kterou nepoznáte na první pohled, ale je dobré si ji všimnout, je reakce pH elektrody na strmou změnu pH. Pokud se pH elektroda "unaveně plíží" přes potenciálový rozsah, je něco v nepořádku a takováto elektroda je buď stará a zralá na výměnu nebo od výroby zmetek. Nejjednodušeji zkoušku provedeme, že vezmeme například pufr pH 4 a 9 (popřípadě roztok 0,1M HCl a 0,1M NaOH) a sledujeme odezvu po předání elektrody z jednoho roztoku do druhého.

    A do třetice - životnost pH elektrody. Pokud při běžných aplikacích elektroda po půl roce odchází, radši si ji příště už nekupujte. Naši zákazníci s pH elektrodami měří v průměru kolem dvou let (někteří méně, jiní třeba i 4 nebo 5 let).

    Zdroj:
    http://www.monokrystaly.cz...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.